Simpozij dizajna interakcija — istraživanje i izobrazba

01/03/2009

Novosti

U Splitu će se od 19. i 20. ožujka na Umjetničkoj akademiji, u suradnji sa Centrom za dizajn interakcija Napier Sveučilišta u Edinburghu i pod pokroviteljstvom British Council International Networking for Young Scientists programa održati međunarodni simpozij dizajna interakcija sa temom “istraživanje i izobrazba”.

Kako prihvaćamo sve više novih uređaja? Kako tehnologija posreduje u našim odnosima s ljudima?  Kada nam takvo posredovanje odgovara, a kad nas smeta? Kakav je naš stav prema stvarima koje razmišljaju i prostorima koji osjećaju? Dizajn interakcija se bavi upravo ovim pitanjima.

WEB SJEDIŠTE: http://www.umas.hr/dvk/interactions/symposium

U Splitu će se od 19. i 20. ožujka na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije, u suradnji sa Centrom za dizajn interakcija Napier Sveučilišta u Edinburghu i pod pokroviteljstvom British Council International Networking for Young Scientists programa, održati međunarodni simpozij dizajna interakcija sa temom “istraživanje i izobrazba”.

Na dvodnevnom simpoziju okupiti će se dvadesetak vodećih mladih europskih stručnjaka, istraživača i nastavnika u području dizajna, arhitekture, umjetnosti, te informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija, koji se bave istraživanjima najnovijih digitalnih tehnologija i komunikacijskih procesa te njihove kreativne primjene. Cilj ovog događanja je definirati recentne trendove u polju i njihove veze s obrazovnom praksom te stvoriti nove mreže za buduće projekte i suradnju.

Dizajn interakcija (eng. Interaction Design) jedna je od novih specijalizacija u području dizajna. Usko je povezana s područjem digitalnih medija, a odnosi se ne samo na proizvod, nego na oblikovanje načina na koji korisnici stupaju u interakciju. Radi se o izrazito multidisciplinarnom području, koje osim nekoliko dizajnerskih specijalizacija, uključuje znanja (i stručnjake) iz područja psihologije, sociologije, komunikologije, antropologije, informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija, arhitekture, umjetnosti i drugih.

Na akademskoj razini, u području dizajna interakcija, nedostaje kvalitetno obrazovanih nastavnika, stoga je iznimno važno povezati mlade stručnjake u ovom području i dati im priliku za razvijanje suradnje na istraživačkoj, projektnoj i obrazovnoj razini. Ovaj će simpozij pružiti priliku sudionicima za predstavljanje vlastitih istraživanja ili praktičnih iskustava i pokretanje novih oblika suradnje. Fokus simpozija bit će na odnosu između istraživanja i kreativne prakse, tj. koji je njihov utjecaj na obrazovnu praksu.

Na konferenciji će sudjelovati stručnjaci sa prestižnih europskih sveučilišta kao što su: Napier University – Edinburgh, Royal College of Art – London, Royal Institute of Technology  – Stockholm, Chalmers University of Technology – Gothenburg, University of Dundee – Dundee, Limerick School of Art and Design – Limerick, University of Applied Sciences – Potsdam, Umea Institute of Design – Umea, te kompanija Last.fm – London, Nokia Design – London i Interaction Design Lab – Milano/Torino.

Međunarodna mreža mladih znanstvenika International Networking for Young Scientists British Councila je program koji povezuje mlade istraživače iz Velike Britanije i drugih zemalja s ciljem stvaranja novih kontakata i razmjene ideja na kratkim konferencijama.

Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije prva je obrazovna ustanova u Hrvatskoj na kojoj se obrađuju sadržaji iz ovog područja. Na Odsjeku je 2004. godine u okviru ljetne škole Convivio održana prva međunarodna radionica u području dizajna interakcija izvan teritorija EU. Nastavljajući tada započetu inicijativu, Odsjek nastavlja organizirati seriju studentskih radionica u svrhu promoviranja dizajna interakcija.