FET 2011

26/07/2011

Novosti

Boravak u Budimpešti na FET 2011 konferenciji (The European Future Technologies Conference and Exhibition) u svibnju ove godine je bio izrazito poticajan. Na konferenciji je, u suradnji s kolegama iz Edinburgh i Torina, održana radionica na temu “The City in Cinema”, tj. kako popularna kultura može utjecati na istraživačke interese.

Boravak u Budimpešti na FET 2011 konferenciji (The European Future Technologies Conference and Exhibition) u svibnju ove godine je bio izrazito poticajan. Velika konferencija s preko 700 sudionika je imala za cilj prezentiranje potencijalnih tema europskih znanstveno-istraživačkih projekata koji se odnose na informacijske i telekomunikacijske tehnologije. Konferencija je uključila i pripadnu izložbu koja je prezentirala neke od projekata koji su nastali unutar ove mreže.

http://www.flickr.com/photos/ivicajr/sets/72157626645867818/

http://www.fet11.eu/

Na konferenciji je, u suradnji s kolegama iz Edinburgh i Torina, održana radionica na temu “The City in Cinema”, tj. kako popularna kultura može utjecati na istraživačke interese. Radionica se temeljila na prikazivanju isječaka iz popularnih filmova koji prikazuju grad  budućnosti i pojedinca unutar tog grada, te diskusije koju je generirala projekcija.

http://informingurbanfutures.wordpress.com/fet11-session-2/

Kako je nedostajalo ovakvih tema na cijeloj konferenciji, koja je primarno bila tehnološki orijentirana, tako je i sama radionica izazvala diskusiju koja je prije svega imala filozofsku dimenziju o općem odnosu tehnologije, umjetnosti, dizajna i društva. Pokazalo se da je značajno i na ovakvim konferencijama nominirati kritički diskurs koji značajno nedostaje.

Zanimljivo da na konferenciji nije bio nazočan niti jedan predstavnik hrvatskih ustanova.