Dizajniranje novih medija

12/12/2011

Novosti

U sklopu istraživanja “Vizualna kultura i novi mediji” Centra za vizualne studije objavljen je i tekst “Dizajniranje novih medija”, koji je rezultat istraživanja o odnosu dizajna i novih medija u hrvatskom kontekstu tijekom posljednjih 15 godina.

Kao rezultat istraživanja “Vizualna kultura i novi mediji” Centra za vizualne studije publiciran je svojevrsni online zbornik radova nastalih u sklopu ovog projekta.

Tako je i objavljen tekst “Dizajniranje novih medija”, koji je rezultat istraživanja o odnosu dizajna i novih medija u hrvatskom kontekstu tijekom posljednjih 15 godina. Istraživanje je prezentirano u svibnju ove godine u galeriji HDD, a u integralnom obliku se planira u prvoj polovici iduće godine publicirati u formi knjige, u izdanju Umjetničke akademije.

Iz uvodnika voditelja istraživanja Klaudija Štefančića:


Centar za vizualne studije pokrenuo je stručno istraživanje posvećeno odnosu digitalne tehnologije i kulture, odnosno odnosu novih komunikacijskih medija (Internet, mobitel, satelitska i digitalna televizija, itd.) i vizualnih umjetnosti. U istraživanje, koje je vodio Klaudio Štefančić, uključeni su različiti stručnjaci s područja povijesti umjetnosti, povijesti književnosti, semiotičari, sociolozi i medijski teoretičari. S obzirom na tradiciju medijske kulture i medijske umjetnosti, te uzimajući u obzir važnost koju nove digitalne tehnologije imaju u suvremenom hrvatskom društvu, vjerujemo kako je došlo vrijeme za svojevrsnu revalorizaciju događaja koji su se na novomedijskoj sceni odvijali u proteklih dvadesetak godina.

Ivica Mitrović: Dizajniranje novih medija (PDF: 1,6 MB)

http://dvk.com.hr/novimediji/