Device Art

02/03/2012

Novosti

Device art predstavlja kreativnu praksu u kojoj autore možemo promatrati kao izumitelje koji uspostavljaju vezu između umjetnosti, dizajna i tehnologije preko dizajna različitih digitalnih artefakata ili robota. Upravo je objavljen natječaj za novu device_art izložbu koja će se održati u Zagrebu i Pragu u listopadu i prosincu 2012.

Device art predstavlja kreativnu praksu u kojoj autore možemo promatrati kao izumitelje koji uspostavljaju vezu između umjetnosti, dizajna i tehnologije preko dizajna različitih digitalnih artefakata ili robota. Radi se o projektima koje odlikuju igrivost, a usko su povezani s propulzivnom DIY elektroničkom scenom, tj. digitalnom kulturom koja danas postaje sve aktivnija i značajnija, prije svega zbog jeftinije i dostupnije digitalne tehnologije (sklopovlje Arduino, 3D printeri i sl.).  Do it yourself (DIY) kultura se temelji se na izradi ili modifikaciji uređaja od strane priučenih eksperata, bez pomoći profesionalaca.

Ovu scenu je u Hrvatskoj i regiji promovirao Biro Kontejner, koji od 2004. godine u Zagrebu organizira izložbe device_art.


Termin device_art označava produkciju utemeljenu na različitim aspektima tehnoloških naprava i mehanizama: kreativnu upotrebu analognih/digitalnih, high/low tehnologija, a uključuje naprave, izume, mehanizme, robote, te tehnološki orijentirane performanse i druge izvedbe.

Tradicionalne prakse dizajna interakcija unaprijedile su dizajnerski proces, unutar kojeg se razvila multidisciplinarna i interdisciplinarna grupna suradnja. Kod dijela autora koji spadaju u područje suvremenog dizajna interakcija, javlja se, međutim, trend u kojem dizajneri ponovo postaju svestrani i često potpuno samostalni u produkciji. Neki autori ovakve praktičare nazivaju “digitalnim zanatlijama” (engl. digital craftman) (Rodgers i Smyth). Oni najčešće potpuno sami izvode projekte, uključujući kodiranje, hardver, umrežavanja i sl. Dolazi zapravo do procesa u kojem se potrebne kompetencije vraćaju na sam početak, na prvu fazu, kada dizajner gotovo cijelu produkciju izvodi sam. Izbjegavaju se posrednici u samoj produkciji, a potrebno znanje je prilično eklektično. Bullivant primjećuje da se oni svojim poznavanjem tehnologije i medija koriste samom tehnologijom kao svojim kreativnim medijem.

Premda nose veliki potencijal, ove aktivnosti nažalost nisu značajnije utjecale na domaću dizajnersku zajednicu. Ipak u ovom kontekstu možemo spomenuti radove “Raymond robot dizajner” Line Kovačević iz 2004. godine i “Na zidu” Olega Šurana iz 2010. godine.

Upravo je objavljen natječaj za novu device_art izložbu koja će se održati u Zagrebu i Pragu u listopadu i prosincu 2012.


Kontejner poziva umjetnike, izumitelje, znanstvenike, geekove, zaljubljenike u tehnologiju i sve ostale koji se tako osjećaju da se svojim radovima odazovu na natječaj i sudjeluju u četvrtom izdanju Device_art izložbe. Natječaj je otvoren do 2. svibnja 2012.

http://www.kontejner.org/