Michael.Smyth@DVK

02/12/2012

Novosti

U sklopu događanja “Dizajn 07-12”, dr. sc. Michael Smyth s Centra za dizajn interakcija Sveučilišta Napier u Edinburgu, održati će predavanje “Što to čini grad “pametnim”? Dizajn interakcija i hibridni grad budućnosti” na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije.

“Što to čini grad “pametnim”? Dizajn interakcija i hibridni grad budućnosti”

Dizajnerska praksa je utemeljena na promatranju i razumijevanju svijeta oko nas, te svojim djelovanjem nastoji artikulirati naše potrebe, želje i očekivanja kroz proizvode i usluge. Međutim što se događa ukoliko želimo proširiti horizonte promatranja s ciljem da bi se identificirale određene novonastale teme?  Kako započeti dizajnirati koncepte kada ne znate kako će izgledati sam dizajnerski prostor (eng. design space), a kamoli tko će biti njegovi korisnici?

Cilj predavanja je istražiti ulogu dizajna kao katalizatora i potaknuti kritičko razmišljanje. Kritički dizajn je izrazito poticajna strategija istraživanja “prostora” koji je smješten izvan trenutnog i sada. Kroz “dizajn fikcija” ovaj pristup nastoji dovesti u pitanje pretpostavke i predrasude o ulozi koju proizvodi i usluge imaju u svakodnevnom životu.

U kontekstu rastuće urbanizacije, dizajn interakcija postaje istraživačko područje od izrazite važnosti. Naime, gradska populacija trenutno je u stanju ubrzanog mijenjanja. Konurbacije (šira metropolitanska područja) ubrzano postaju hibridi fizičkog okoliša i digitalne sfere podataka. Značajno istraživačko pitanje danas postaje; kako ćemo se mi, kao fizička bića, povezivati s ovim rastućim protokom podataka u našim gradovima, kako ćemo ih interpretirati te kako ćemo im se prilagoditi.

Predavanje će razmotriti kritički dizajn u kontekstu tehnološki proširenog urbanog okoliša, s posebnim naglaskom na ljudske aktivnosti, iskustva i ponašanja koja se javljaju unutar takvog okoliša. Također će se razmotriti što zapravo grad čini “pametnim”.

Dr. sc. Michael Smyth je predavač na Centru za dizajn interakcija, Sveučilišta Napier u Edinburgu. Od 1987. godine radi na područjima interakcije čovjeka i računala i dizajna interakcija, te tijekom tog perioda objavljuje više od pedesetak znanstvenih i stručnih članaka u recenziranim časopisima, knjigama i zbornicima. Osim toga realizirao je interaktivne instalacije koje su bile postavljene kao popratni sadržaj na međunarodnim konferencijama te festivalima suvremene umjetnosti i dizajna. U suradnji s Paul Rodgersom, izdao je knjigu Digital Blur: kreativna praksa na granicama arhitekture, dizajna i umjetnosti. Tijekom 2013. i 2014. godine obavljati će funkciju glavnog koordinatora pri FP7 europskom projektu “UrbanlxD”. Projekt će istraživati kako dizajnirati interakcije ljudi unutar umreženog grada.

Pokrovitelj predavanja je British Council.