Projekt “Katalinko”

21/06/2013

Novosti

Projekt uključuje sveobuhvatno renoviranje spomen-svjetionika “Pomorac” postavljanjem LED rasvjete u unutrašnjost fasade. Koncept uključuje dva pristupa interakcije korisnika s okolinom (svjetionikom).

“Katalinko” je projekt nastao 2012. godine kao dio diplomske radnje autora Ivana Milasa, na diplomskom studiju Umjetničke akademije, studijskom programu Dizajna u novim medijima te dijelom u laboratoriju Katedre za modeliranje i inteligentne računalne sustave na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

Cilj istraživanja je bio istražiti aspekte uspješno revitaliziranih javnih prostora posredstvom novih tehnologija. Takvi revitalizirani prostori mogu pomoći reaktiviranju zaboravljenih i zapuštenih mikro lokacija te “oživjeti” zaboravljene javne prostore. U ovom kontekstu i s dizajnerskim pristupom koji stavlja ljude u centar događanja projektiran je koncept “Katalinko”, koji je fokusiran na zaboravljeni spomen-svjetionik vidljiv iz cijelog priobalnog područja grada Splita.

Projekt uključuje sveobuhvatno renoviranje spomen-svjetionika “Pomorac” postavljanjem LED rasvjete u unutrašnjost fasade. Koncept uključuje dva pristupa interakcije korisnika s okolinom. Prvi pristup nudi mogućnost vizualnog izražavanja, potičući korisnika na kreativnost, pomoću interaktivnog sučelja u podnožju spomenika. Drugi pristup pruža mogućnost komunikacijskog povezivanja korisnika s okolinom putem tekstualnih poruka s mobilnih uređaja.

Geografski položaj spomen-svjetionika omogućuje odličnu interakciju. Projekcije na pročelju spomen-svjetionika vidljive su iz puno udaljenijih lokacija, kao što su uzvišen dijelovi centra grada i park šume Marjan. Realizacijom projekta građani grada Splita dobili bi još jednu atraktivnu lokaciju, pandan poluotoku Sustipanu. Krajobraz Katalinića briga postao bi pogodan za ugodnu šetnju i zadržavanje uz pogled na Brački kanal. Projekt “Katalinko” omogućuje Splićanima svih uzrasta kao i svim ostalim posjetiteljima uspostavljanje dijaloga sa širom okolinom, potičući sve na socijalizaciju, igru i kreativnost.

Kao simulacija projekta na Katedri za modeliranje i inteligentne računalne sustave izrađen je prototip svjetionika, kojim se upravlja korištenjem Arduino sklopa.