Dizajn&IT popodne na Umjetničkoj akademiji

27/11/2015

Novosti

Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija, kroz platformu “Interakcije” i u suradnji s udrugom Startup.hr, pokrenuo je seriju susreta pod nazivom “Dizajn&IT” s ciljem približavanja ovog propulzivnog područja studentima. Na prvom druženju, popodnevu, predstavili su se Slicejack/Agilo, HR Cloud, Locastic i Unity.hr.

U zadnjih nekoliko godina došlo je do značajnog rasta IT poduzeća/poduzetnika u Splitu (softverske produkcije), te se stvorio kontekst za intenzivnije povezivanje ove privredne grane s obrazovnim ustanovama. Promjenom poslovnog i razvojnog procesa nestale su velike informatičke tvrtke nastale tijekom 90-tih godina, u tranzicijskom procesu, a dolaze nove, manje, temeljene na suvremenim poslovnim modelima, te dizajnom kao pokretačem razvoja. Stoga je Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija, kroz platformu Interakcije i u suradnji s udrugom Startup.hr, pokrenuo seriju susreta pod nazivom “Dizajn&IT” s ciljem približavanja ovog propulzivnog područja studentima.

prvi slajd

Ciljevi aktivnosti su senzibiliziranje studenata prema ovom poslovnom/privrednom svijetu (IT); promišljanje uloge dizajna kao struke unutar ovog profesionalnog područja; povezivanje studenata i poslovnog svijeta (prakse, intership, zapošljavanja, regrutiranja…). Planirani format je neformalno druženje uz slide prezentacije, primjere praksi, razgovor, pitanja i dr.

IMG_4824

Na prvom druženju, popodnevu, sudjelovale su tvrtke u kojima djeluju bivši studenti i studentice Odsjeka. Predstavili su se Slicejack/Agilo (Toni Trivković, Zrinka Buljubašić), HR Cloud (Marko Matijević, Luka Vidoš), Locastic (Marko Maljković, Ivan Milas) i Unity.hr (Ante Matijaca, Jakov Šuran).

Zanimljivo je bilo čuti kako gosti vide sebe, Agilo se bavi dizajnom digitalnih proizvoda, Locastic je agencija s dodatnim startup projektima, Unity.hr prerasta u digitalnu agenciju, dok je HR Cloud velika međunarodna tvrtka koja isključivo razvija vlastite digitalne proizvode.

Centrala tema razgovora bila je pozicija i uloga dizajnera u razvojnom procesu. Koje su potrebne kompetencije za uspješan rad u tvrtkama ovakvog profila. Također je bilo značajno čuti o razlikama studentskog i profesionalnog rada. Pričalo se o specifičnostima vizualnog (UI) i nevidljivog (UX) dizajnerskog sloja, da zapravo velik broj potencijalnih dizajnera i ne poznaje svoju moguću ulogu u ovom području, te da je potrebno dodatno educiranje o mogućnostima dizajnerskog rada. Također da je potrebno senzibiliziranje potencijalnih studenata o specifičnosti i mogućnostima ove dizajnerske specijalizacije (dijelom i promjenom uvjeta upisa).

IMG_4836

Zaključak razgovora je da postoji iznimna potreba za dizajnerima u IT području, da trenutačno vlada nedostatak kompetentnih i educiranih (institucijski i samostalno) dizajnera na lokalnoj, ali i državnoj razini.