Predavanje Georgina Voss / Interakcije 2017

11/10/2017

Novosti

U sklopu ovogodišnje radionice spekulativne dizajnerske prakse Interakcije 2017, koja se bavi jednom od najaktualnijih tehnoloških (društveno, političkih i ekonomskih) tema – automatizacijom, britanska antropologinja, umjetnica i spisateljica Georgina Voss, održati će javno predavanje. Predavanje se održava u Galeriji Umjetnina u Splitu u četvrtak, 19. listopada u 19:00 sati.

 

VIDEO PREDAVANJA

Dr. Georgina Voss antropologinja je koja se bavi tehnologijom i inovacijama, umjetnica je i dio kolektiva Strange Telemetry, te spisateljica koja publicira u The Atlanticu, The Guardianu i HOLO magazinu. Predaje kritičke studije i dizajn na Londonskom koledžu za komunikacije (UAL/LCC). Doktorirala je u području odnosa znanosti i tehnologije na Sveučilištu u Sussexu. Autorica je knjige “Stigma i oblikovanje pornografske industrije” (Routledge 2015). Predavanje Georgine Voss fokusirati će se na odnos spekulativnog dizajna i velikih infrastrukturalnih sustava, tj. njihovog inženjerstva.

Ovogodišnja radionica spekulativnog dizajna održava se od 16. do 21. listopada na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Radionicu vodi Tommaso Tregnaghi, istraživač u području dizajna i umjetnosti iz talijanskog multidisciplinarnog laboratorija / mreže Nefula) uz asistenciju Olega Šurana (Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija, Umjetnička akademija, Split).

Studenti raznih specijalizacija dizajna, arhitekture, informatike, povijesti umjetnosti i sociologije sa sveučilišta u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Švedskoj i Danskoj u multidisciplinarnim timovima tijekom radionice spekulirati će o implikacijama i refleksijama globalnih trendova automatizacije u lokalnom kontekstu.

Praksa na Umjetničkoj akademiji u Splitu bavi se s distopijskim scenarijima u skladu s Mediteranskim pristupom („s ruba Europe“, udaljenim od europskih urbanih i tehnoloških centara) i pristupa im iz humanističke perspektive. Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije prva je obrazovna ustanova u regiji na kojoj se obrađuju sadržaji iz ovog područja. Radionice promoviraju multidisciplinarni i kritički obrazovni pristup. Do sada je na radionicama sudjelovalo preko 250 studenata i studentica sa sveučilišta u regiji i EU.

Radionica i predavanje su podržani od strane Grada Splita.