NOVE REFLEKSIJE O SPEKULATIVNOSTI – Spekulativni dizajn i edukacija (23.5. – 7.6.2019.)

26/05/2019

Novosti

U četvrtak 23. svibnja 2019. u HDD galeriji otvorena je izložba “NOVE REFLEKSIJE O SPEKULATIVNOSTI – Spekulativni dizajn i edukacija”.

Izložba je prezentirala uvid u niz recentnih aktivnosti iz područja spekulativne dizajnerske prakse. U galeriji je prikazano nekoliko novih autorskih projekata, ali i primjeri koji svjedoče o tome kako je spekulativna dizajnerska praksa ušla u visokoškolsku edukaciju dizajnera u proteklih nekoliko godina.

Četiri godine nakon izložbe Dizajn fikcija: Eutropija – Uvod u spekulativnu dizajnersku praksu koja je, uz publikaciju koja je inaugurirala diskurs o spekulativnoj dizajnerskoj praksi na našim prostorima, u galeriji HDD smo se vratili temi spekulativnog dizajna. Puno toga se dogodilo u od tada: izložba iz 2015. godine bila je temelj za sljedeći, kompleksniji projekt Spekulativnost – post dizajnerska praksa ili nova utopija? kojim se Hrvatska predstavila na XXI. Milanskom trijenalu, a u proteklom vremenu je spekulativna dizajnerska praksa postala uobičajena pojava na domaćim izložbama dizajna, radionicama i projektima te je sve više prisutna i u visokoškolskom obrazovanju dizajnera.

Dvije su glavne okosnice izložbe Nove refleksije o spekulativnosti. S jedne strane, to su dva recentna projeka –  Posljednji mediteranski skiper, koji je premijerno bio postavljen na izložbi How Will We Work? u sklopu Bečkog bijenala umjetnosti, dizajna i arhitekture 2017.; te projekt Život nakon turizmakoji je prvi put izlagan prošle godine u splitskoj Galeriji umjetnina.

Druga okosnica su rezultati različitih edukacijskih aktivnosti u kojima se upravo spekulativna praksa javlja kao ključan alat ili diskurzivni okvir, pri čemu središnje mjesto tu zauzima novopokrenuta platforma SpeculativeEdu, financirana iz EU programa Erasmus+. Konkretno izložba u HDD galeriji sadrži i studentske radove nastale u okviru nastave na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu [Nervo i The Future Is Unwritten]; na radionicama serije Interakcije [Museum of Native DishesFjaka (Let’s Party – DIY Politics) i Splitska dica]; te recentni rad AAA-Maribor+ nastao nedavno na radionici projekta SpeculativeEdu u okviru događanja Future Friends u Mariboru.

Više o izložbi na: http://dizajn.hr/blog/event/nove-refleksije-o-spekulativnosti-spekulativni-dizajn-edukacija-23-5-7-6-2019/

Više o diskursu i kontekstu spekulativne dizajnerske prakse: http://dizajn.hr/blog/onkraj-crnog-ogledala-kriticki-pogledi-na-spekulativnost/.

Radovi i istraživanje prezentirano na izložbi financirani su sredstvima Ministarstva kulture RH, Grada Splita, Umjetničke akademije i Erasmus+ projekta (KA2, Strateška partnerstva) Europske Unije – SpeculativeEdu.

Fotografije Matej Jurčević.