O interakcijama u hibridnom urbanom prostoru

15/07/2014

Novosti

Jedan od voditelja UrbanIxD projekta, Ivica Mitrović, u razgovoru s Jakovom Kosanovićem, za Slobodnu Dalmaciju, govori o projektu i “City | Data | Future” izložbi.

“Iako sama tema zvuči kao nešto što je prije svega relevantno za tehnološki naprednije sredine, mi, zapravo, gotovo svakodnevno živimo u Cyber, Plug-in, tj. hibridnom gradu. Na primjer, korištenjem Google Street View usluge već se nalazimo u hibridnoj situaciji između stvarnog svijeta, tj. gradskih ulica, i virtualnog, koji čine mobilne web-aplikacije. Slične situacije nas očekuju sve češće u budućnosti, stoga je upravo sada pravo vrijeme za promišljanje i propitivanje kako će tehnologija promijeniti sam grad i naš svakodnevni život u njemu. Koji su izazovi, prednosti, ali i opasnosti novih odnosa u bliskoj budućnosti. Grad budućnosti o kojem govorimo je zapravo naš grad sadašnjosti u kojem živimo.”

“Zamislimo sljedeći scenarij, prikazan u radu s izložbe “CUBA”, koji je nastao prošle godine, na ljetnoj školi u Splitu. U radu se kroz fiktivni scenarij bliske budućnosti, spekulira o mogućem uvođenju sustava za optimizaciju korištenja starog centra grada (“Coordination of Urban Busy Areas” – CUBA), koji bi građanima dozvoljavao pristup javnom prostoru grada samo na osnovi prikupljenih tzv. Public Space Units. U duhu aktualnih limitiranja dostupnosti javnih prostora građanima, tj. orijentiranju prema strogo komercijalnim sadržajima, ovaj scenarij se ne čini tako nemoguć i dalek.”

“Kritički dizajn i njegove srodne prakse spekulativnog dizajna i dizajna fikcija istražuju nove uloge, kontekste i pristupe dizajnu u odnosu na društvene, kulturološke i etičke utjecaje novih tehnologija. Došlo je do promjene paradigme od aplikacije tehnologije prema njezinim implikacijama. Dizajn je ostvario odmak od komercijalne perspektive, koja je usmjerena zahtjevima tržišta, prema širem društvenom kontekstu. Ne zaboravimo ono na što nas je nedavno ponovo podsjetio kolega Dejan Kršić, da je dizajn oduvijek bio “značenjska kategorija”.”

““Eutropia” je rad koji je nastao baš ovdje, na Umjetničkoj akademiji, kroz fiktivni scenarij grada koji je svoju ekonomsku i političku neovisnost stekao trgovanjem osobnim podacima građana. Rad zapravo propituje koliko će privatnost u budućnosti biti značajna. Iako se na prvi pogled čini da građani rado pristaju trgovati svojim osobnim podacima za materijalno blagostanje, kroz scenarij se pokazuje da to baš i nije tako. Sličnom temom se bavi i rad Tobiasa Revella “Blackspot”, smješten u londonskom Cityju, koji govori o potrazi za mjestom bez prisutnosti gradskih mobilnih mreža, dakle, za kutkom privatnosti.”

“Izložba je koncipirana na način da o ovim temama komunicira sa širom publikom, svim građanima, a ne samo s usko specijaliziranim stručnjacima. Izložba u Splitu je samo uvod u završnu izložbu projekta UrbanIxD, koja se otvara u Veneciji krajem rujna, a nakon toga plan je da izložba dvije godine putuje svijetom.”

http://www.citydatafuture.eu

Cijeli razgovor se nalazi na web portalu Slobodne Dalmacije.

Više i u reportaži o otvaranju izložbe, iz emisije Kulturni kolodvor, HRT, 8. srpnja, 2014. (od 4:25 minuta).