Započinje 7. Radionica dizajna interakcija, Interakcije 2012 − Suvremene utopije

14/03/2012

Radionice

U ponedjeljak 19. ožujka započinje tradicionalna Sedma radionica dizajna interakcija, koja se održava na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a trajati će do subote 24. ožujka. Na radionici će sudjelovati 34 studenata i studentica dizajna vizualnih komunikacija, interaktivnih medija, produkt dizajna, primijenjene umjetnosti, arhitekture, računarstva i informatike te sociologije, sa Sveučilišta u Splitu, Zadru, Rijeci i Zagrebu, Sveučilišta u Ljubljani i Cetinju, te škola za dizajn u Beogradu.

U ponedjeljak 19. ožujka započinje tradicionalna Sedma radionica dizajna interakcija, koja se održava na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a trajati će do subote 24. ožujka.  Na radionici će sudjelovati 34 studenata i studentica dizajna vizualnih komunikacija, interaktivnih medija, produkt dizajna, primijenjene umjetnosti, arhitekture, računarstva i informatike te sociologije, sa Sveučilišta u Splitu, Zadru, Rijeci i Zagrebu, Sveučilišta u Ljubljani i Cetinju, te škola za dizajn u Beogradu.

Radionica će se ove godine baviti suvremenim utopijama, utopijama koje ne predstavljaju imaginarne udaljene svjetove, već onima koje kroz stvaranje drugačijih svjetova i društvenih odnosa zapravo propituju današnje odnose pojedinaca, društva i tehnologije. Radionica se ne usmjerava primarno na samu tehnologiju, koliko na širu implikaciju korištenja novih tehnologija.

Cilj radionice je poticati sudionike i sudionice na pomicanje tradicionalnih definicija dizajna i propitivanje današnje uloge dizajna u društvu kroz kritičku dizajnersku praksu. Radionica nudi iskustvo multidisciplinarnog grupnog rada koji je u skladu sa stvarnom recentnom dizajnerskom praksom. Želja je da kroz navedeno iskustvo sudionici i sudionice percipiraju dizajn kao drugačiji način razmišljanja – refleksivan, kritički i društveno odgovoran.

Koordinator i voditelj radionice je docent Ivica Mitrović s Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija. Gosti voditelji radionice i predavači su: Demitrios Kargotis i Dash Macdonald, koji djeluju kao Dashndem, a vanjski su suradnici na britanskim Sveučilištima Birmingham City i Coventry, te Royal College of Art u Londonu; zatim Oliver Kochta-Kalleinen, Pekko Koskinen i Christina Kral iz finske grupe Ykon; te Loove Broms sa švedskog Interactive Institute i Royal Institute of Technology (KTH).

Dolazak gostiju su između ostalih omogućili British Council, Finski Arts Council, Švedska ambasada, Ministarstvo kulture RH i organizacija Drugo more iz Rijeke.

Program započinje u ponedjeljak 19. ožujka uvodnim predavanjem o dizajnu interakcija voditelja radionice Ivice Mitrovića, a zatim slijede predavanja gostiju voditelja radionice (Dashendem, Ykon, Broms).  Tijekom tjedna će sudionici i sudionice raditi u tri grupe zajedno sa svojim voditeljima, a završna prezentacija će se održati u velikoj dvorani Umjetničke akademije u subotu 24. ožujka i biti će otvorena za javnost. Rezultati radionice će biti prezentirana i na pripadnom web sjedištu.