Pokrenut projekt UrbanIxD: Dizajniranje interakcija u umreženom gradu / UrbanIxD project launched

08/02/2013

Novosti

Upravo je pokrenut novi europski istraživački projekt UrbanIxD: Designing Human Interactions in the Networked City.

UrbanIxD: Designing Human Interactions in the Networked City će se odvijati tijekom 2013. i 2014. godine za Europsku komisiju pod programom “Buduće i novonastajuće tehnologije”. UrbanIxD je projekt koordinacijskih aktivnosti koji će tijekom svog trajanja formirati multidisciplinarnu istraživačku zajednicu koja će djelovati u kontekstu tehnološki proširenog okoliša s posebnim fokusom na ljudske aktivnosti, iskustva i ponašanja koja se događaju unutar njih (kroz dizajn interakcija). Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu jedan je od četiri europske institucije koje sudjeluju u ovom projektu uz Sveučilište Napier u Edinburghu, Sveučiliste u Aarhusu i Telecom Italia.

Hibridni tehnološki prošireni gradovi

Živimo u vremenu u kojem kontinuirana promjena utječe na način kako naši gradovi funkcioniraju, a njihova populacija naprestano je u stanju ubrzanog mijenjanja. Gradovi ubrzano postaju hibridi fizičkog okoliša i digitalne sfere podataka. Sve se više isprepliću mnoštvom senzora te mrežom mobilnih tehnologija koje generiraju nova hibridna iskustva. Digitalni krajolik stapa se sa našim stvarnim, fizičkim svijetom, te nam, neprestano šireći se, nudi sve bogatija digitalna iskustva.

Kritički dizajn

U navedenom kontekstu rastuće urbanizacije, dizajn interakcija postaje istraživačko područje od izrazite važnosti. Temeljno istraživačko pitanje je; kako ćemo se mi, kao fizička bića, povezivati s ovim rastućim protokom podataka u našim gradovima, kako ćemo ih interpretirati te im se prilagoditi. Korištenjem metodologije kritičkog dizajna UrbanIxd će promišljati kako bi mogle izgledati povezane inteligentne zajednice budućnosti. Projekt će propitkivati koncept “pametnog grada” te će formirati mrežu istraživača i praktikanata s primarnim interesom za istraživanje ljudskog iskustva u području dizajna interakcija u urbanom okruženju (Urban Interaction Design). Opisano istraživanje moguće je uspješno promatrati jedino kroz intenzivnu interdisciplinarnu suradnju.

Ljetna škola u Splitu

Jedna od temeljnih aktivnosti projekta je organizacija međunarodne ljetne škole u Splitu, što je od posebnog značaja za Umjetničku akademiju i Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija. Škola će sadržavati niz interdisciplinarnih radionica, koje će se temeljiti na konceptu, tradiciji i iskustvu Interakcija – radionica iz područja dizajna interakcija koje se od 2004. godine održavaju na Akademiji. Tijekom ljetne škole gostovati će i niz inspirativnih predavača, a sudionici će raditi u grupama pod vodstvom mentora, stručnjaka iz područja projekta. Na kraju škole, radovi osmišljeni te realizirani na radionicama biti će prezentirani građanima Splita u obliku javne prezentacije i izložbe.

Za sve informacije o projektu, te kako se uključiti u aktivnosti više na http://www.urbanixd.eu.