Dizajn interakcija u urbanom okruženju (predavanje)

09/05/2013

Novosti

Predavanje Ivice Mitrovića u Galeriji MKC, Doma omladine, o dizajnu interakcija u urbanom okruženju, dizajnu koji se u kontekstu tehnološki proširenog okoliša fokusira na ljudske aktivnosti, iskustva i ponašanja koja se događaju u hibridnom gradu.

Predavanje Ivice Mitrovića u Galeriji MKC, Doma omladine u Splitu, u sklopu Urbanističke početnice 4 i Platformata: petak 10.5.2013. u 19:30.

Živimo u vremenu u kojem kontinuirana promjena utječe na način kako naši gradovi funkcioniraju, te oni ubrzano postaju hibridi fizičkog okoliša i digitalne sfere podataka. Sve se više isprepliću mnoštvom senzora te mrežom mobilnih tehnologija koje generiraju nova hibridna iskustva. Hibridni grad je zapravo tehnološki proširen grad u kojem se digitalni krajolik stapa sa našim stvarnim, fizičkim svijetom, te nam, neprestano šireći se, nudi sve bogatija digitalna iskustva.

Dizajn interakcija promatra odnose između ljudi, tehnologije i društva, ne fokusirajući se samo i isključivo na ljude i svijet oko njih, već istražuje interakcije među istima. Riječ je o multidisciplinarnom području koje obuhvaća dizajn, psihologiju, sociologiju, komunikologiju, antropologiju, računalne znanosti, inženjerstvo, informacijske i komunikacijske tehnologije, arhitekturu i umjetnost novih medija. Dizajn interakcija u urbanom okruženju, u kontekstu ovakvog tehnološki proširenog okoliša, fokusira se na ljudske aktivnosti, iskustva i ponašanja koja se događaju unutar njih. Cilj je propitivati kako ćemo se mi, kao fizička bića, nositi s rastućim protokom podataka u našim gradovima. Korištenjem metodologije kritičkog dizajna moguće je promišljati i propitkivati koncept “pametnog grada”.

Kao dio Urbanističke početnice 4, održana je u srijedu 8.5.2013. i radionica s učenicima gimnazije “Leonardo da Vinci” u prostoru galerije MKC-a, u sklopu izložbe DVK 07-13Radionica je imala za cilj je senzibilizirati učenike i učenice o suvremenim načinima promišljanja javnih prostora i gradova budućnosti iz pozicije dizajnerske struke.

URBANISTIČKA POČETNICA je partnerski edukativno – informativni projekt koji se sastoji od dva segmenta, radionica namijenjenih prvenstveno učenicima srednjih škola i javnih predavanja za stručnu i širu javnost. Projekt se bavi osnovnim pitanjima urbaniteta, percepcijom i artikulacijom prostora, arhitekture, urbanizma, dizajna i umjetnosti u javnim prostorima i načinima na koje se oni oblikuju, koriste i planiraju pod utjecajima ekonomskog pritiska na njih i promjena uvjetovanim ubrzanim izgrađivanjem, eksploatacijom prirodnog i urbanog okoliša.