Resonate festival 2013

28/04/2013

Novosti

Oleg Šuran bio je na najznačajnijem regionalnom novomedijskom festivalu “Resonate”. Donosimo njegov krati osvrt na festival, a uskoro objavljujemo i razgovore s nekim od aktera festivala.


Festival se sastojao od jednodnevnih radionica i gomile predavanja renomiranih stručnjaka i perspektivnih mladih autora s područja programiranja, dizajna i novomedijske umjetnosti. Izuzev nekoliko izvanrednih i vrlo odmjerenih predavanja, gdje bi posebno mogli istaknuti one Jamesa AugeraTuura van BalenaLiama Younga i Anthony Dunnea, festival je, međutim, odisao i nerazumijevanjem granica koje još uvijek postoje između ranije spomenutih područja. Tako se moglo čuti programere koji se prozivaju dizajnerima i umjetnicima, te dizajnere koji se prozivaju umjetnicima i programerima. Publika je rado prihvatila takvo okruženje, koje ih nije sputavalo jasnim definicijama i značenjima, te se, unatoč proaktivnoj intenciji festivala, ipak čini se da je kritičko promišljanje prisutnih nakon ovog festivala u globalu ostalo nepromjenjeno.

Tuur Van Balen (koji je 2008. godine bio voditelj radionice dizajna interakcija u Splitu) u suradnji s Revital Cohen vodi eksperimentalni dizajn studio u Londonu, koji istražuje granice između umjetnosti i dizajna. Posebni fokus njihovog kritičkog dizajnerskog rada je na novim znanstvenim spoznajama i tehnologijama (posebno biotehnologijama).

Anthony Dunne je voditelj programa dizajna interakcija na Royal College of Art u Londonu i jedan od glavnih promotora kritičkog dizajna. U njegovim projektima sa Fionom Raby dizajn se koristi kao kritički medij koji otvara nova pitanja i dijalog o socijalnim, kulturnim i etičkim implikacijama tehnologije.

Gost festivala je bio i James Auger, također nastavnik na RCA, koji u suradnji s Jimmyem Loizeauom kroz dizajniranje “kritičkih produkta” istražuju življenje u tehnološki bogatom/proširenom okolišu u bliskoj budućnosti, a zapravo temeljno propituje ulogu tehnologije danas.

Liam Young je dizajner, futurist, kritičar i kurator koji se u svojim projektima bavi fikcionalnim, futurističkim scenarijima, koje koristi kao kritičke instrumente za poticanje rasprava i promišljanja o društvenim, arhitektonskim i političkim utjecajima novih tehnologija.