Dizajn fikcija: Eutropija – Uvod u spekulativnu dizajnersku praksu (izložba)

11/05/2015

Novosti

U petak 15. 5. u 20 sati u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva otvara se izložba “Dizajn fikcija: Eutropija – Uvod u spekulativnu dizajnersku praksu”.

Iste večeri bit će predstavljena i edukativna publikacija o spekulativnom dizajnu tiskana povodom izložbe.

Eutropija

Eutropija je inspirirana radom Čekingrad koji je nastao na radionici dizajna interakcija Hibridni grad na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, 2011. godine. U dizajnerskoj fikciji Eutropija, grad je proširen mrežom senzora koji u potpunosti zadiru u privatne/intimne prostore građana, sakupljajući i arhivirajući gotovo sve informacije o njima i njihovim navikama. Prikupljene podatke grad, uz pristanak građana, prodaje korporacijama i tako osigurava kontinuirano blagostanje svojim građanima. Scenarij propituje je li privatnost u ovakvom sustavu ideološka zabluda prošlog vremena ili ljudska potreba pojedinca.

Koncept, tj. fiktivni grad budućnosti Eutropija prezentiran je kroz video, tekst uvoda te pripadajuće mu objekte. Tekst uvodi publiku u priču kroz koju povezuje sadašnje vrijeme s bliskom budućnosti. Video prati pojedinca, prikazujući na koji način ovakav grad budućnosti djeluje na njega i njegov svakodnevni život. Naglašavanjem banalnih trenutaka svakodnevnice teži se postizanju uvjerljivosti i imerzivnosti. Video produkcija je izvedena, u suradnji s autorima, od strane studenata Odsjeka za Film i video Umjetničke akademije u Splitu. Projekt je nastao spekulativnim dizajnerskim pristupom te je izvorno produciran za izložbu City | Data | Future – Interakcije u hibridnom urbanom prostoru. Središnji dio izložbe je istoimeni video, a uz njega su pokazani i različiti fiktivni dizajnerski artefakti i rekviziti, specifično osmišljeni i realizirani za potrebe projekta, te različiti dijagrami i ilustracije koji objašnjavaju samu metodologiju spekulativnog dizajna (u usporedbi s tradicionalnim dizajnerskim praksama).

Iz teksta Marka Goluba „Što ako? – Dvije-tri bilješke o spekulaciji“

Ponajprije zahvaljujući različitim aktivnostima u sklopu Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu (DVK UMAS), u hrvatskoj formalnoj visokoškolskoj dizajnerskoj edukaciji pojmovi i metodologije kao što su kritički dizajn (u smislu u kojem ga populizira Anthony Dunne krajem 90-ih i početkom 2000-ih), dizajn interakcija, dizajn fikcija i konačno spekulativni dizajn, pojavili su se pravovremeno, ili barem bez većeg zaostatka za svijetom. Štoviše, kroz seriju radionica Interakcije, a recentnije i kroz međunarodni projekt UrbanIxD, ova se škola uspjela umrežiti s nekima od važnijih predstavnika i zagovaratelja navedenih praksi s europskih i svjetskih sveučilišta, posredno učeći iz njihovih primjera i pritom stalno ažurirajući i osuvremenjujući metodologije i diskurs kojim operira. Nije stoga čudno da su se u relativno kratkom vremenskom rasponu naizmjenično, ili čak simultano, koristili svi ovi spomenuti termini između kojih nije baš jednostavno pronaći linearne i jednosmjerne hijerarhijske odnose. Pojam “spekulativni dizajn” poslužio je kao glavni orijentir za ovogodišnje izdanje radionica Interakcije, a ujedno je i primijenjen u interpretaciji projekta/instalacije Eutropija.

Eutropija:
Autori:
Ivica Mitrović i Oleg Šuran / Režija i montaža: Glorija Lizde / Kamera: Andrea Kaštelan / Zvuk: Marko Jukić / Glumci: Oleg Šuran, Matko Elezović, Nikola Marangunić, Maja Petrić, Mario Raguž, Ivana Kevo, Ivica Mitrović, Nikša Vukša / VFX: Jakov Šuran / Kostimografija: Margita Videtić i Katarina Bilan / Dizajn objekata: Oleg Šuran i Ivica Mitrović / Temeljen na radu “Čekingrad” (Oleg Šuran, Nera Nejašmić, Jernej Kejžar / Nelly Ben Hayoun / Ivica Mitrović, Interakcije, UMAS, 2011) / Interijeri: Dizajn Hostel Goli±Bosi, Split / Zahvale: Luciana Škabar, Saša Milanović, Andi Pekica, Noel Mirković, Darko Kokić, Maks Škabar / Dizajn opreme izložbe: Studio Manufakturist / Produkcija: UrbanIxD, 2014 / Podržano od strane Grada Splita i Umjetničke akademije.

 

Dizajn fikcija: Eutropija – Uvod u spekulativnu dizajnersku praksu:
Trajanje izložbe: 15. – 29. 5. 2015.
Koncepcija Ivica Mitrović, Oleg Šuran
Organizator: Hrvatsko dizajnersko društvo / HDD galerija
Kustos HDD galerije: Marko Golub
Dizajn elemenata postava: Manufakturist
Grafički dizajn: Oleg Šuran
Sponzori: Cerovski Print Boutique, Ars kopija
Podrška: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb i zaklada Kultura nova.

Više na dizajn.hr.